17. února 2013

Protest proti uloupení Kosova Srbsku

Stovky Čechů na Václavském náměstí v Praze podpořily v neděli 17. února 2013 myšlenku pořadatelů demonstrace ze sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, že uloupení na suroviny bohatého Kosova je zcela nepřijatelné a musí být vráceno.

Řečníci připomněli nesouhlas českého národa s uznáním tzv. Státu Kosovo Topolánkovou administrativou a konkrétně ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Prezident Václav Klaus sice jmenování velvyslanec na protest proti tomuto aktu nepodepsal, ale tehdejší polský prezident Lech Kaczyński šel ještě dál a zabránil zřízení zastupitelského úřadu v tomto kvazistátě, který neuznává většina států OSN.

Další vývoj v této oblasti předčil nejčernější varování odborníků: obchod s drogami z Afghánistánu, lidskými orgány vyjmutých i za živa ze Srbů, nedodržování výsledků referenda a další zvěrstva dostali zelenou.

Srbové, kteří za druhé světové války statečně vzdorovali německému nacistickému kancléři Adolfu Hitlerovi a jeho wehrmacht i SS, se však nikdy nevzdají. V jejich spravedlivém boji je podpořil také člen Světové rady míru a Milan Krajča.

Milan Rokytka