30. dubna 2017

Evropské regionální jednání Světové rady míru v Berlíně

Za účasti Českého mírového hnutí se ve dnech 29. - 30. dubna 2017 uskutečnilo v německé metropoli Berlíně evropské regionální jednání Světové rady míru. Na setkání, které se konalo na pozvání Německé mírové rady byli přítomni zástupci mírových organizací z mnoha evropských i mimoevropských zemí, stejně jako hosté z řad opozičních poslanců Německého spolkového sněmu a Evropského parlamentu.

Mezi hlavní body jednání patřilo vyhodnocení Světového mírového shromáždění, které v závěru minulého roku uspořádala Světová rada míru v brazilském São Luís. Účastníci se dále podrobně zabývali přípravami aktivit, které bude Světová rada míru organizovat v květnu tohoto roku v souvislosti s bruselským summitem NATO, v rámci své mezinárodní kampaně "ANO MÍRU! NE NATO!" Mezi dalšími tématy figurovaly otázky solidarity mírového a antiimperialistického hnutí s obětmi současné uprchlické krize či zákaz turecké Mírové asociace a represe proti tureckým mírovým aktivistům.

Zástupce Českého mírového hnutí Wilhelm Feigl na jednání podrobně informoval o nárůstu vojenské přítomnosti NATO ve střední a východní Evropě, pokusům o ústavní změny usnadňující vysílání Armády České republiky do zahraničí a přítomnost cizích vojsk v naší zemi. Český delegát hovořil také o současných aktivitách Českého mírového hnutí za vystoupení České republiky z NATO a mimo jiné i o připravovaném protestu proti NATO, který se uskuteční v sobotu 20. května 10 hodin u sochy sv. Václava na Václavském náměstí v Praze.