22. května 2017

Proti válečnické alianci

Jednoznačný nesouhlas se Severoatlantickým paktem a členstvím České republiky v něm vyjádřili účastníci sobotní demonstrace konané v Praze na Václavském náměstí. Pořádalo ji České mírové hnutí za podpory občanské iniciativy Ne základnám a dalších mírových organizací. Na demonstraci přišli komunisté, sociální demokraté, levicoví zelení.

Demonstrace byla součástí řetězce podobných protestů, jež se v těchto dnech konají pod hlavičkou Světové rady míru v rámci mezinárodní kampaně ANO MÍRU! NE NATO!. Tento týden totiž začíná v Bruselu summit NATO, který má v dějišti setkání špiček členských států paktu svůj protějšek – mírovou konferenci.

Předseda Českého mírového hnutí Milan Krajča, jenž se bruselského mírového kontrasummitu bude účastnit, připomněl, že války, okupace a intervence NATO se konají v zájmu USA a že vstupu ČR do paktu nepředcházelo referendum. Mluvčí Ne základnám Eva Novotná ukázala na absurdnost doby, kdy veřejnost na současné vládní krizi probírá různé výklady Ústavy, když se skupina poslanců pod vedením »ministra války« Martina Stropnického (ANO) rozhodla Ústavu změnit. Nikde jsme se z médií nedozvěděli o diskusi o této problematice, poznamenala a připomněla článek 1 zakládací smlouvy o NATO, kdy se smluvní strany zavazují »urovnávat veškeré mezinárodní spory mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoli způsobem neslučitelným s cíli OSN«. Pokud nejsme schopni dodržet tento článek, je přesvědčena Novotná, pak je tu článek 13 – odstoupení od smlouvy.

Jménem členů a sympatizantů KSČM promluvil z pódia v horní části náměstí místopředseda ÚV KSČM Josef Skála. »Která ze zemí, v nichž se odehrála intervence NATO, je na tom lépe než dříve? Kde lidé žijí v bezpečnějších podmínkách, s vyšší životní úrovní a daří se tam více lidským právům? Takovou zemi neznám!« uvedl Skála. NATO není hrází proti válce a bezpečnostním hrozbám, naopak. Bezprostředním výsledkem politiky NATO je podle něho expanze terorismu. Mimořádným nebezpečím je to, co činí NATO na ruských hranicích. Konfrontace s jadernou velmocí není v našem bezpečnostním zájmu, zdůraznil Skála.

»KSČM a její poslanci už půl roku ve sněmovně úspěšně blokují projednání novely Ústavy,« podtrhl další řečník, poslanec a předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska Stanislav Grospič (KSČM), který vyjádřil naději, že se snazší zapojení AČR coby expedičního sboru, »jak zavelí Berlín, Brusel či Washington«, do sněmovních voleb již nestihne. Podle něho je nutné pro zabránění dalšímu vztažení ČR do válečných konfliktů šířit a posilovat mírové hnutí. »Náš cíl je nebýt cílem,« odkázala na heslo jedné mírové organizace poslankyně a pražská zastupitelka Marta Semelová. Připomněla, že klub KSČM ve sněmovně předkládá návrhy na referendum o vystoupení ČR z NATO, jenž je válečnickým paktem, hazardujícím se světovým mírem.

Předseda SDS Milan Neubert se v zastoupení místopředsedy strany Andreje Bóny zamyslel nad dvěma problémy EU: netransparentním rozhodováním v Unii a faktem, že místo společné obranné politiky EU »máme paralelně existující strukturu NATO, kudy se do evropského prostoru dostávají americké zájmy«. Vazba na NATO ve skutečnosti znamená, že se podílíme na agresivní vojenské politice, což doložil vstupem ČR do NATO při bombardování Jugoslávie letectvem NATO. Členství v NATO chápe SDS jako porušení suverenity, práva lidu vykonávat neomezeně svou moc. Bezpečí, které někteří vidí právě v NATO, je pouhá fikce. »Vznikne-li vážný problém, zas tu bude zvonit zrady zvon…« zakončil představitel SDS.

Nikola Čech z Levé perspektivy provedl výčet vojenských cvičení NATO z poslední doby a informoval o nově budovaných vojenských základnách na východním křídle aliance, tedy u ruských hranic. Letos byla »za kolaborace ČR a dalších zemí« do NATO přijata Černá Hora. Upozornil na lichá očekávání od Donalda Trumpa. Zvyšující se militarismus USA podle řečníka lidem »otevře oči«.

»Dnes je víc než zřetelné, že NATO je válečnickou aliancí sloužící k prosazování zájmů imperialismu USA a EU. NATO a armády jeho členských států nesou plnou zodpovědnost za dlouhou řadu vojenských agresí a intervencí, za rozvracení množství zemí, vyhnání milionů uprchlíků z domovů a nekončící humanitární krize,« přečetl člen Českého mírového hnutí Wilhelm Feigl závěrečné prohlášení. Proto »protestujeme proti členství ČR v NATO. Nesouhlasíme s účastí ozbrojených sil našeho státu v zahraničních agresích NATO, Spojených států amerických nebo EU. Odmítáme jakoukoliv přítomnost cizích vojsk na území ČR. Stavíme se proti tlaku USA a NATO na navyšování vojenského rozpočtu naší země. Odsuzujeme koncentraci jednotek NATO v regionu střední a východní Evropy spojenou se soustavnými vojenskými provokacemi.«

Občané během demonstrace, na níž promluvil též předseda Čs. vojáků v záloze za mír Ivan Kratochvíl, podepisovali petice proti NATO.


(převzato z českého levicového deníku Haló noviny ze dne 22. května 2017)