26. listopadu 2016

Kondolence k úmrtí Fidela Castra

Vážení přátelé a soudruzi,

je těžké najít správná slova k odchodu člověka, který zasvětil celý svůj mimořádný život realizaci revolučních ideálů humanity a socialismu. Fidel, jak ho všichni budou i nadále vždy nazývat, byl duší kubánského lidu, nesmiřitelným obráncem suverenity své země a strůjcem jejího společenského pokroku.

Jako nejvyšší velitel Kubánské revoluce a zásadový internacionalista byl zdrojem inspirace pro desítky národů a stovky milionů lidí na celém světě. Jeho příklad bude následován příštími generacemi bojovníků za lepší svět.

Byl nedílnou a nepřehlédnutelnou součástí mezinárodního mírového hnutí. Světová rada míru proto opakovaně ocenila jeho zásadní roli v boji za mír, proti imperialismu a válce a k jeho odkazu se bude hlásit i nadále.

Jako mimořádný přítel československého a českého lidu naší zemi mnohokrát navštívil a inicioval neobyčejný rozvoj vztahů mezi Kubou a socialistickým Československem. Toto přátelství nebude nikdy zapomenuto.

České mírové hnutí vyjadřuje svou nejhlubší soustrast rodině, vedení Kubánské revoluce, Komunistické straně Kuby a Kubánskému hnutí za mír a suverenitu národů. 

Milan Krajča,

předseda Českého mírového hnutí